dr hab. inż. Marek Solecki
|
|
Stanowisko: | adiunkt Katedra Aparatury Procesowej Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska
Politechnika Łódzka |
Adres: | ul. Wólczańska 213
93-005 Łódź |
Kontakt: | tel. 42 631 37 96 e-mail: marek.solecki@p.lodz.pl
|
|
Przebieg kariery naukowej: |
2012 - dyplom doktora habilitowanego, Wydział Inzynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łodzkiej, Łódź
1998 - dyplom doktora nauk technicznych, Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, Łódź
|
Przebieg pracy zawodowej, staże: | Asystent stażysta, Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesowej, Politechnika Łódzka, 1988-1989
Asystent, Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, Politechnika Łódzka, 1992-1998
Adiunkt, Wydział Inżynierii Chemicznej i Procesowej, Politechnika Łódzka, od 1998 |
Działalność naukowa: | Procesy losowego przekształcania materii rozproszonej
Dezintegracja komórek mikroorganizmów
Mikromielenie w zawiesinie
Aparatura procesowa |
Obszar działalności naukowej: |
dyscyplina naukowa: inżynieria chemiczna
specjalność: procesy dynamiczne, aparatura procesowa
|
Członkostwo w gremiach naukowych lub organizacjach: | Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
European Federation of Biotechnology |
Wybrane publikacje: |
Czasopisma z listy Journal Citation Reports (JCR): |
-
M. Solecki, Analiza kinetyki procesu dezintegracji mikroorganizmów. Przemysł Chemiczny, 90 (9), 2011, 1000-1003.
-
M. Solecki, Yeast disintegration in a bead mill. Chemical and Process Engineering, 28 (3), 2007, 649-660.
-
A. Heim, U. Kamionowska, M. Solecki, The effect of microorganism concentration on yeast cell disruption in a bead mill. Journal of Food Engineering, 83 (1), 2007, 121-128.
-
M. Solecki, Uwalnianie związków zawartych we wnętrzu komórek mikroorganizmów. Przemysł Chemiczny, 85, 8-9, 2, 2006, 1311-1314.
-
A. Heim, I. Filipczak, M. Solecki, Kinetyka uwalniania białka z komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae. Inżynieria Chemiczna i Procesowa, 25 (3/2), 2004, 987-992.
-
A. Heim, U. Kamionowska, M. Solecki, Proces dezintegracji komórek drożdży w młynie perełkowym. Przemysł Chemiczny, 82, 8-9, 2, 2003, 1084-1086.
-
A. Heim, M. Solecki, Yeast disintegration in a classical bead mill equipped with stationary baffles. Inżynieria Chemiczna i Procesowa, 23 (1), 2002, 5-19.
-
A. Heim, M. Solecki, Yeast cell disintegration in the bead mill with a multi-disk impeller. abs., Chemie Ingenieur Technik, 73 (6), 2001, 704.
-
A. Heim, M. Solecki, Dezintegracja komórek mikroorganizmów w przepływowych młynach mieszalnikowych. Inżynieria Chemiczna i Procesowa, 21 (2), 2000, 311-327.
-
A. Heim, M. Solecki, Disintegration of microorganisms in bead mill with a multi-disk impeller. Powder Technology, 105 (1-3), 1999, 389-395.
|
Monografie/rozdziały w monografiach: |
-
M. Solecki, 2013. The theory of random transformation of dispersed matter, in H. Nakajima (Ed.), Mass Transfer - Advances in Sustainable Energy and Environment Oriented Numerical Modeling, InTech, Rijeka, 1, 3-30.
-
M. Solecki, 2012. Mechaniczna dezintegracja komórek mikroorganizmów, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 421 (1114), 1-95.
-
M. Solecki, 2011. The release of compounds from microbial cells, in H. Nakajima (Ed.), Mass Transfer - Advanced Aspects. InTech, Rijeka, 26, 595-618.
|
Konferencje: |
-
M. Solecki, Disintegration kinetics of yeast cells. 8th World Congress of Chemical Engineering. Montreal, Kanada, 23 – 27 sierpnia 2009.
-
M. Solecki, The investigations of disruption areas of yeasts between the spherical surfaces. 6th International Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. Brisbane, Australia, 3-7 sierpnia 2009.
-
M. Solecki, Analysis of methods for description of yeast cell morphology. 5th World Congress on Particle Technology, Orlando, Floryda, USA, 23-27 kwietnia 2006.
-
M. Solecki, Desintegration of mikroorganisms in bead mill, Proceedings of the 5th International Conference for Conveying and Handlings of Particulate Solids, Sorrento, Włochy, 27-31 sierpnia 2006.
-
A. Heim, U. Kamionowska, M. Solecki, Yeast cell disintegration in a bead mill, Proceedings of the 2nd CIGR Section VI International Symposium on Future of Food Engineering, pp. 1-9, Warszawa, Polska, 26-28 kwietnia 2006.
-
A. Heim, M. Solecki, G. Kilbey, M.L. Delia, Ch. Frances, Rheological properties of the suspension of disintegrated baker's yeast cells. Proceedings of 4th European Congress of Chemical Engineering, Granada, Hiszpania, 21-25 września 2003.
-
A. Heim, M. Solecki, Yeast disintegration in a bead mill with stable baffles. Proceedings of the 10th European Symposium on Comminution, Heidelberg, Germany, 2-5 September 2002.
-
A. Heim, M. Solecki, Effect of the concentration of microorganism suspension on cell disintegration in a bead mill. Proceedings of the 6th World Congress of Chemical Engineering, Melbourne, Australia, 23-27 września 2001.
-
A. Heim, M. Solecki, Disintegration of microorganisms in a circulating bed of balls. Proceedings of the 3rd World Congress on Particle Technology, Brighton UK, 6-9 lipca 1998.
-
A. Heim, M. Solecki, Disintegration of yeast cells in the horizontal ball mill with a multi-disk impeller. 1st European Congress on Chemical Engineering, Florence, Włochy, 4-7 maj 1997.
|
Inne publikacje: |
-
A. Heim, M. Solecki, Kinetyka dezintegracji komórek drożdży w młynie perełkowym. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 1, 2011, 9-10.
-
M. Solecki, Modelowanie procesu dezintegracji mikroorganizmów w młynach perełkowych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 48 (40), 4, 2009, 120-121.
-
A. Heim, M. Solecki, Własności reologiczne zawiesiny drożdży dezintegrowanych. Chemik 6, 2009, 380-381.
-
A. Heim, M. Solecki, Własności reologiczne zawiesiny dezintegrowanych komórek drożdży. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 47 (39), 2, 2008, 93-94.
-
A. Heim, P. Owczarz, M. Solecki, Własności reologiczne zawiesiny drożdży wyznaczane w różnych układach pomiarowych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 45 (37), 6s, 2006, 88-89.
-
M. Solecki, A. Heim, P. Owczarz, G. Kilbery, M.-L. Delia, C. Frances, Study on the rheological properties of Baker's yeast suspension. International Journal of Applied Mechanics and Engineering 10, 2005, 137-142.
-
A. Heim, U. Kamionowska, M. Solecki, Uwalnianie białka z komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae. Inżynieria Rolnicza, 9, 2005, 133-142.
-
A. Heim, P. Owczarz, M. Solecki, Wpływ dezintegracji komórek drożdży piekarniczych na właściwości reologiczne zawiesiny mikroorganizmów. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 43 (35), 3s., 2004, 66-67.
-
M. Solecki, Własności reologiczne zawiesiny dezintegrowanych drożdży piekarniczych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 42 (34), 3, 2003, 141-142.
-
A. Heim, U. Kamionowska, M. Solecki, Efektywność dezintegracji drożdży piekarniczych w poziomym młynie perełkowym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, PAN, 430, 1996, 85-90.
|